Od prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv uplynulo 75 rokov

10.12.2023 Celý región

Ženeva/Bratislava 9. decembra (TASR) - Deň ľudských práv (Human Rights Day) sa pripomína 10. decembra, teda v deň, keď Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (OSN) prijalo Všeobecnú deklaráciu ľudských práv. Stalo sa tak 10. decembra 1948 v Paríži, pričom jej oficiálne znenie bolo zverejnené v piatich úradných jazykoch OSN - po anglicky, čínsky, francúzsky, rusky a španielsky.

O dva roky neskôr, v roku 1950, vyzvalo Valné zhromaždenie OSN všetky štáty, aby každý rok 10. decembra slávili schválenie tohto výnimočného a najprekladanejšieho dokumentu na svete, ktorý je dostupný vo viac než 500 jazykoch. Deklarácia hlása neodňateľné práva každého jednotlivca bez rozdielu farby pleti, pohlavia, jazyka, národného alebo sociálneho pôvodu, vierovyznania či názoru.

Podľa generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa ukazuje tento dokument cestu k spoločným hodnotám a prístupom, ktoré môžu pomôcť vyriešiť napätie a vytvoriť bezpečnosť a stabilitu, po ktorej náš svet túži.

Cesta k ľudským právam, z ktorých mnohé sa dnes zdajú byť samozrejmosťou, bola dlhá. Od Veľkej listiny slobôd (Magna charta libertatum) prijatej 15. júna 1215 po Deklaráciu práv človeka a občana z 26. augusta 1789 prešlo takmer šesť storočí. Ďalších takmer 160 rokov vedúcich k prijatiu Všeobecnej deklarácie ľudských práv v roku 1948 poznačili revolúcie a vojny.

Prijatie Deklarácie bolo reakciou na hrôzy druhej svetovej vojny a výsledkom úsilia novozaloženej Organizácie Spojených národov, ktorá vo svojej Charte uznala, že hlavným predpokladom mierového spolužitia národov je zabezpečenie ľudskej dôstojnosti každého jednotlivca prostredníctvom ochrany ľudských práv.

Nad textom Deklarácie pracovala komisia odborníkov zo sedemnástich krajín reprezentujúcich rôzne tradície, kultúry a právne systémy. Skutočnosť, že Deklarácia, ktorá má 30 článkov, odolala a vydržala skúškam času, zvýrazňuje univerzálnosť jej hodnôt rovnosti, spravodlivosti a dôstojnosti človeka.

Text Deklarácie inšpiroval aj autorov národných ústav v mnohých krajinách sveta a stal sa základom medzinárodného práva, v centre ktorého stojí človek. Dokument navyše slúži ako vzor pre ďalšie zmluvy a deklarácie, ako napríklad pre Európsku dohodu o ľudských právach (1950) či Chartu základných práv Európskej únie (2000).

Tento rok sa Deň ľudských práv nesie v znamení osláv 75. výročia prijatia Deklarácie a v duchu témy Sloboda, rovnosť a spravodlivosť pre všetkých. Celoročná iniciatíva nazvaná Human Rights 75 vyvrcholí v dňoch 11. - 12. decembra 2023 v Ženeve.

Všeobecná deklarácia ľudských práv kladie zodpovednosť na všetkých a rovnako ako pred 75 rokmi, tak aj v súčasnosti platí, že ľudské práva je potrebné neustále chrániť a bojovať za ne, zdôrazňuje sa na webovej stránke OSN.
 

Vyberte región